Mit første readathon (løbende opdatering)

Jeg fik lavet laseroperation på mine øjne – I can see clearly now the glasses is gone!

briller-fs-lasik-operation-oplevelse
Onsdag d. 25. april, mens Peter Madsen fik afsagt sin dom, lå jeg under et tungt maskineri, hvor jeg fik laseropereret mine øjne med en FS-LASIK operation. Jeg har allerede skrevet op til denne operation her og her. Operationen, har været i overvejelserne længe, med en forundersøgelse på en anden klinik sidste sommer, og en ny på denne klinik, der havde en åbning for operation allerede bare 2 uger efter. Det var så i onsdags. Flere af jer har skrevet og spurgt på bloggen, på mail og på instagram, om jeg ikke vil lave update, så jeg tænker der bliver lavet denne i dag, og efter min 3 måneders undersøgelse. Så her får du lidt hele processen jeg har været igennem – det bliver et lidt langt indlæg.

Forundersøgelse

Forundersøgelse virker mest bare som et almindeligt synstjek, ved en specialuddannet optiker. Her skal de sikre sig, at ens syn er stabilt i forhold til tidligere målinger, da de kun operere på øjne hvis syn har været stabilt i en længere periode. Derudover bliver ens øje scannet i en lille maskine, der mest minder om et hypnoseapparat med sorte og hvide cirkler der snurre rundt, og en rød prik man skal fokusere på. Den sammensætter et billede af ens øjne, som sammen med alle de øvrige målinger er de materialer som laseren opererer ud fra. Det var ret interessant, og ved denne klinik forklarede de meget mere, end den anden jeg havde besøgt. Han forklarede også hvorfor jeg havde haft svært ved at finde kontaktlinser der fungerede, selv til min bygningsfejl – hvilket gav en klarhed for mange måneders frustration og penge ud ad vinduet. Da mine øjne var godkendt, forklarede optikeren hvordan operationen kom til at foregå, hvilke bivirkninger jeg kunne opleve, og svarede på mine mange spørgsmål. Jeg følte mig i meget trygge hænder, og fik anbefalet en læge (der udfører operationen) der ville være et godt match til mig, når jeg tidligere har haft angst over for læger.

laseroperation-fs-lasik

Inde på klinikken

Jeg kom næsten en halv time før tid, da jeg hurtigt stresser over at komme for sent. I venteværelset på klinikken, så receptionisten hurtigt jeg var nervøs (og meget spændt), og beroligede mig og forklarede hvad der kom til at ske, og jeg fik to panodiler og en beroligende pille, så jeg havde nemmere ved at slappe af (får alle i øvrigt, det var ikke kun pga. mine nerver). Derefter blev der gennemgået indholdet af en lille pose med det antibiotika, øjendråber, praktisk information, samt et par beskyttelsesbriller til de første to nætter, så jeg ikke gned mig i øjnene.

Lægen, der skulle foretage operationen, hentede mig og førte mig først ind i et undersøgelsesrum, hvor han tjekkede mine øjne for tegn på sygdom eller andet der kan udskyde operationen. Dernæst forklarede han hvad det ville ske, hvor lang tid han forventede det ville tage (individuelt fra person til person), og hvad jeg kunne forvente at de to maskiner – den ene giver et tryk på øjet og den anden ville larme. Dernæst kom jeg ind på operationsstuen, hvor mine øjne blev bedøvet med en væske – ingen nåle involveret. Jeg prøver lige nu ikke at komme for mange beskrivende billeder, da det hurtigt lyder farligere end det er. Den første maskine, var den mest ubehagelige, da den havde direkte kontakt med øjnet, og gav et tryk der kunne mærkes. I kort tid var jeg blind på det ene øje, hvilket var en ret syret oplevelse. Det hele gjorde på ingen måde ondt, men jeg synes det var lidt ubehageligt psykisk, når jeg ikke havde kontrol. Det tog nok max 15 sekunder på hvert øje. Kort efter blev laseren brugt, der skulle fordampe de celler, som gav mig et dårligt syn. Her skulle jeg kigge op i et rødt lys, hvilket også kun tog et par sekunder, og var ikke farligt på nogen måde. Derefter fik jeg en masse forskellige fugtgivende væsker i øjet, mens alt blev sat på plads.

Lige efter operationen, kom jeg ind i et mørkt hvilerum, hvor jeg skulle have øjnene lukkede. Mine øjne begyndte at svie/brænde, men det nåde ikke op til et niveau jeg ikke kunne holde ud, og mindre end jeg havde forventet (som reference, havde jeg forventet svien efter at skære løg). Efter 15 min tid, skulle jeg ind og have tjekket øjnene igen, for at se om alt var det som det skulle være, og fik lidt mere bedøvende øjendråber til at komme hjem på. Derefter skulle jeg hjem og hvile og have øjnene mest muligt lukkede i 3 timer.

min-oejenoperation-laserbehandling

Efter operationen (første dag)

Jeg fik at vide at jeg kunne forvente at øjnene ville svie i 3-6 timer efter og det var kun de første 2 timer hvor der var sådan en irritation som jeg ikke kunne ignorere. Jeg havde dog fået bedøvende dråber med hjem, hvis jeg havde behov, og det var ikke på noget tid nødvendigt, heller ikke ekstra Panodiler. Allerede efter operationen, trods lidt sløret syn, kunne jeg straks se at mit syn var forbedret. Det er så vildt, at en operation der tog kort tid – smertefrit og med så få gener, kan gøre mit syn så meget bedre. Selvom der specielt den første uge er ret mange ting man skal være opmærksom på (bl.a. ikke dyrke sport), måtte jeg lave et par glædesdanse derhjemme. Om aftenen skulle have et par beskyttelsesbriller på om natten, for at undgå at jeg kløede mig eller på anden måde fik rykket lidt på øjet mens det heelede. Jeg frygtede dem lidt, men de var faktisk ganske okay at sove med og generede mig ikke specielt.

Første synstjek og mine bivirkninger

Allerede dagen efter var jeg inde og få tjekket mine øjne igen, og få lavet et synstjek. Ifølge alle dokumenterne man får og skriver under på, står der at man kan forvente, at ens syn vil være lige så godt før med briller… Mit syn viste sig at være blevet endnu bedre! Det var super fedt, og viser bare hvor effektiv teknologien er. Jeg skal forvente at mine øjne er mere sarte over for skarp lys de næste uger – måske måneder, så jeg skal måske bruge solbriller mere, men det er ikke så slemt som jeg havde forventet.

Til gengæld har jeg fået tørre øjne, som også meget almindelig bivirkning den første tid. Jeg endte med lørdag at ringe til klinikken, da mine øjne var røde og irriteret da jeg vågnede. Det blev heldigvis bedre i løbet af dagen, med en god portion kunstige tårer, men vi aftalte jeg kom forbi mandag til et tjek up igen. Resultatet fra dette var, at jeg skulle bruge nogle andre og lidt mere nærende dråber om aftenen og morgenen, som jeg fik med hjem fra klinikken. Det var ret dejligt, at det var så nemt at komme til (og inkluderet i prisen). Med de nye dråber fungere det langt bedre, og kan allerede mærke en tydlig forbedring over dagen.

OG I MORGEN KAN JEG BRUGE MAKEUP IGEN! HURRA!

13 kommentarer

 • Nanna

  Hvor lyder det dejligt, og som en kæmpe befrielse! Hvad kan du forvente mht. tørre øjne på lang sigt? Jeg synes jeg har hørt, at det er en ret normal bivirkning også på lang sigt, men det er måske kun nogle bestemte typer af laseroperationer?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Skabsdiva

   En almindelig bivirkning er midlertidig tørrer øjne der kan strække sig fra nogle uger til et par måneder. Det er utroligt sjældent at det er vedvarende for FS-Lasik, jeg kan ikke udtale mig om andre operationer, da jeg ikke har undersøgt. Ved Lasik er vedvarende under 1 ud af 1000, og det siger jo ikke noget om om det er 1 ud af 5000, eller om det forsvinder senere. 🙂

   Indtil videre, er det ikke noget jeg generes voldsomt af. Jeg drypper, men det har ikke betydning for mit velvære. Har bare en flaske tårer med i tasken, og det er hurtigt og nemt hvis jeg føler lidt ubehag. Har lige købt en 3pakke af samme øjendråber i Tyskland (de var billigere), men tror faktisk ikke jeg når at komme igennem dem, før det skulle være over. 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Hvor er det fedt du skriver om dit forløb!
  Jeg vil virkelig gerne selv have sådan en operation, og skal faktisk til forundersøgelse her d. 17. Desværre skal jeg nok regne med at få et nej, da mit syn bliver ved at ændre sig en smule…. især da jeg var gravid. Så det betyder jo nok at det kan ske igen!

  Men dejligt at få en idé om hvad der sker til selve operationen! 🙂

  / sisselsolsort.dk

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Skabsdiva

   Tak! 🙂
   Vidste ikke at ens syn kan ændre sig når man er gravid. Mit syn havde ikke ændret sig i et år (ift. mine første briller), og det mente de var sikkert nok i dette tilfælde. Men mit problem var bare bygningsfejlen. 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Ditte K.

  Jeg fik selv en FS lasik operation til 30 tusind for tre år siden, det er bare superfedt ikke at skulle tænke på briller eller kontaktlinser længere 🙂 har dog både tørre øjne (de skal dryppes hver morgen med nærende fugtgivende øjendråber) og er meget følsom overfor billygter når jeg kører om aftenen. Men helt sikkert det værd.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Skabsdiva

   Hvor er det rart at hører fra en der har fået lavet præcis samme type operation! 😀 Jeg er heldigvis allerede ved at få “indhentet min tørhed” efter jeg har brugt Viscoters 2 mg inden jeg gik i seng. 🙂 Jeg har dog stadig til gode at opleve aftenkørsel, så ved ikke hvordan det opleves endnu. Hvad sagde lægerne til, at du stadig oplevede gener?

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Ditte K.

   Der var ikke flere konsultationer efter en re-operation af det ene øje, så dét er de nok ret ligeglade med 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Skabsdiva

   Selvfølgelig hvis det er angivet som en mulig bivirkning, er man selvfølgelig også indforstået med det kan ske. Tænkte mere på, om de havde erfaringer med at det forsvandt efter måske et år eller to. 🙂 Ved mine er der gratis genbesøg i 5 år + evt. hjælpemidler/øjenoperationer.
   Jeg kan mærke jeg er en smule øm i det ene øje (når jeg rører), som var efter den dims der holdt øje åbnet har irriteret lidt, og jeg regner da med at ringe til dem igen i næste uge, for en sikkerhedsskyld, selvom jeg regner med alt er som det skal være.

   Må jeg spørge hvad øjendråber du bruger? Jeg får lidt kvalme af dem jeg bruger nemlig.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Ditte K.

   Efter halvandet år blev jeg træt af at bruge 180 kr for ti ml fugtgivende øjendråber hos apoteket og synoptik. Først fandt jeg nogle der kostede 8 euro i DM, som hedder visiomax, men kommer ikke til Berlin ofte nok. Fandt også ud af at Iherb.com sælger billige øjendråber (2*15 ml for 100 kr inkl porto) og er i gang med at teste dem. Bruger nogle der hedder similasan dry eye relief pt, men de virker ikke super fugtgivende, desværre. Må snart til Berlin igen 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Alex

  Jeg har læst din meget detaljerede beskrivelse med stor interesse! Jeg går selv med tanker om at få foretaget en FS Lasik operation. Jeg vil høre hvordan det går i dag. Er du stadig glad for resultatet og oplever du stadig tørre øjne? 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Skabsdiva

   Hej Alex. Jeg er utrolig glad, og oplever ikke tørre øjne mere. 😀 Operationen er alligevel så lille, at jeg sagtens ville kunne klare den “regelmæssigt” hvis det havde været nødvendigt, i bytte for et liv uden briller. Det er den bedste invistering jeg har gjort for mig selv.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Ali

  Hej – og fedt at du lige deler din oplevelse med operationen! 🙂
  Jeg har selv lige fået foretaget en FS-LASIK for lidt over en uge siden, og døjer stadig med tørre øjne eller rettere sagt “tørt øje” da det primært er det ene øje der er påvirket af det. Oplevede du også sløret syn ifb med øjen tørhed, eller hvilke symptomer havde du på det?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Skabsdiva

   Hej Ali. Håber du er glad for operationen.Jeg mindes det ikke, udover tørre øjne i en lang periode, men alt er fint nu.

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Har du læst dette?

Mit første readathon (løbende opdatering)