Franske apoteks fristelser du ikke må gå glip af

Part 5: Ryd op med KonMari – Sentimentale ting

konmari-sentimentale-ting-effektionsvaerdiHvis du ikke har læst første indlæg, anbefaler jeg at du starter med Part 1: Ryd op en gang for alle med KonMari.

Dette her er slutningen på KonMari oprydningsserien, og hvis du har været igennem alle de resterende ting, skulle du gerne begynde at have ret god træning i at lytte til hvad der gør dig glad. Men nu begynder den sværeste udfordring, at rydde op i dine sentimentale ting – dem med affektionsværdi.

Mens du har ryddet op, har du sikkert stødt på ting af en anden værdi end dine andre ting, ting der gjorde ekstra ondt, ting der vækkede minder og ting der repræsentere en tid hvor du var glad. Ting med affektionsværdi er hårde at skille sig af med, men det er vigtigt at leve i nuet og beholde de ting der vækker glæde ved dig nu. Det er også derfor at de her ting bliver samlet til allersidst.

Denne kategori siges at være den der tager længst tid at komme igennem, og derfor er det ekstra vigtigt ikke at lytte til musik eller andet imens, men kun lyttede til din nu trænede fornemmelse.

Minderne forsvinder ikke

Det kan være svært at skille sig af med de fysiske minder, hvor det kan være frygten for at mindet forsvinder eller frygten for symbolsk at vise mindet ikke var vigtigt for én, eller man hænger fast i fortiden, og ikke i nuet. Men forsvinder de vigtigste minder, selvom du ikke har et billede, et brev eller andet der minder dig om dem? De vigtigste og mest dyrebare minder forsvinder ikke! Men det kan være svært og handler også om man er parat. Mange fejler her, men vender tilbage senere, når de har gennemgået KonMari igen.

Hvordan vælger du blandt dine ting med affektionsværdi?

Tag dine minder og andre ting med affektionsværdi ét ad gangen, når du er i gang, kan du nok mærke at nogle ting betyder mere end andre. Hvor mange billeder fra én feriedag har du behov for, hvor mange er nødvendige for at samle essensen fra lige netop den dag? Det er noget kun dig selv der afgør, hvor meget eller hvor lidt du har behov for, for at være gladest.

konmari

Mine tips

  • Jeg har svært ved at skille mig af med billeder af personer og kæledyr der ikke er der mere, har jo ikke chancen for at tage et nyt. Virkelig svært for mig. Jeg har valgt at beholde de billeder der virkelig minder mig om hvordan jeg huskede dem, og ladet de andre forsvinde. Her skulle jeg virkelig lave mange ”tak for alt” til de pågældende minder, før jeg kunne få mig til at skille mig af med dem.
  • Billeder, tegniner og minder af/fra børn der vokser op er helt sikkert lige så hårdt. Det er helt personligt, men behold dem der vækker virkelig glæde, eller mere glæde end andre. Marie Kondo fortæller om forældre der har hele arkivskabe med børnetegninger, karakterbøger m.v., som de har svært ved at skille sig af med, men omvendt ikke kan huske specifikke ting der er der i. Man kan måske overveje at de ting de forældre kunne huske, var dem der betød mest?
  • Jeg husker noget Konmari skrev noget om breve, som jeg først stejlede meget over, men senere tænkte gav mening: At så snart et brev var givet var dets formål opfyldt. Det giver ikke mening at gemme gamle breve, som afsender sikkert alligevel ikke husker at have skrevet eller kende indholdet af.

Her er alle post i denne serie
Part 1: Ryd op en gang for alle med KonMari
Part 2: Ryd op med KonMari – Tøj og tilbehør
Part 3: Ryd op med KonMari – Bøger og papir
Part 4: Ryd op med KonMari – Komono
Part 5: Ryd op med KonMari – Sentimentale ting
Tillæg: KonMari Din Computer og Digitale Liv
Tillæg: Hvordan KonMari gav mig en bedre økonomi

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Har du læst dette?

Franske apoteks fristelser du ikke må gå glip af