TBS Almond Milk & Honey til følsom hud + Vind serien!

9 ting jeg har lært af Konmari – metoden til oprydning af dit hjem

{ indlægget indeholder reklamelinks }

bench-accounting-49027

Marie Kondo er ekspert i at rydde op, så stor en ekspert at hun i 2015 var på Times liste over mest indflydelsesrige personer, og hun rejser rundt i hele verden for at holde fordrage, hjælpe med at rydde op i firmaer eller det private hjem – eller bare sælge ud af sine bøger der allerede har solgt over 4 MILLIONER eksemplarer af…

Læs også: Ny blogserie: Ryd op en gang for alle med KonMari

Så hun må virkelig have fat i noget! Efter en anbefaling fra en læser, læste jeg Magisk Oprydning og fortalte en veninde om den, og vi grinede lidt af den, da nogle af tingene virkede lidt langt ude i dansk perspektiv (spoiler; Nogle synes jeg stadig!) Jeg var dog frisk på at prøve, men først et par måneder efter, når jeg var færdig med mine eksamener. Da jeg så mødte min veninde igen, var hun forandret! Du kunne mærke på hende at hendes humør og energi var HELT anderledes. Hun var begyndt på Konmari og havde ryddet op i hendes bøger – et punkt, jeg troede var umulig for hende, men hendes energi og udstråling var smittende– jeg ville i gang, og jeg kom i gang, og her fortæller jeg kort HVAD jeg har lært, efter blandt andet at have skildt mig af med over 16 kg hudpleje og makeup.

1. Hav altid målet for øje
Det kan være en lang rejse – Kondo snakker op til et halvt år, i et almindeligt hus (nok endda japansk hus), så det er vigtigt at have målet for øje, om det er for at forvandle roderummet til ønskerummet, ikke vil rydde op hele tiden eller noget helt tredje.. og så skrive den ned. Jeg skrev selv ned:
* Mange af tingene har jeg anskaffet mig i en “her og nu” lykke.
* Frustration over manglende plads – ting alle vejne.
* Ikke skulle rydde op hele tiden – alting får en plads.
*Et smukt hjem, med ting der er smukke, inspirerende og gør mig glad.

2. Sorter i kategorier, og ikke i rum
Den vigtigste lærdom fra Konmari metoden. Først, synes jeg det var ulogisk, men alligevel, nu længere igennem jeg kom, begyndte det at give mening. For det første, har jeg nogle ting der lå vitterlig mange forskellige steder i huset, og glemt – og som Marie Kondo siger, hvis jeg ikke har fundet det frem, når jeg har ’samlet kategorien’ til sortering, så betyder objektet ikke noget! Samtidig fik jeg også visuelt et større indblik i hvor meget nogle kategorier fyldte – i forhold til hvad det fyldte i mit liv! Eller bare… hvor store mængder! Beauty der stod på badeværelset, i gangen, i stuen og i soveværelset blev samlet og sorteret én gang… AV!

3. Rækkefølgen har faktisk en betydning!
Ifølge konmari metoden, skal man rydde op i en bestemt rækkefølge, og hun beskriver i sin bog hvorfor, for at du skal få mere og mere øvelse i at kunne mærke efter. Derfor starter man med tøj og afslutter med sentimentale ting, som også er den kategori der skulle tage længest tid at komme igennem.

4. Hvordan man takler nostalgi – lev ikke i fortiden.
De sentimentale ting er den afsluttende kategori og den hårdeste. Her er der masser af minder eller ønsker. Marie Kondo skriver meget om denne kategori, og som hun nævner, tager den nok længere tid end de andre. Glæde og nostalgi kan hænge godt sammen, men man skal huske, man ikke skal sidde fast i fortiden, hvor det udvikler sig til noget negativt, som man har svært ved at give slip på, eller beholdte af dårlige grunde. Om det er billeder, breve, gamle notesbøger, små gaver osv. Men samtidig har man opnået en del øvelse i virkelig at mærke efter, så kategorien skrumpede en del mere end jeg troede var muligt, inden jeg gik i gang

5. Oprydningen er som en rensende balsam for sjælen
Det føltes bare såååå godt, når jeg blev færdig med en kategori. Mit velvære steg betydeligt, selvom jeg var inde i en virkelig svær tid – og så gav det blod på tanden! Ikke jeg havde et problem med mit hjem (udover mit beauty grej var OVERALT), men…

6. Jeg ejede mange ting, som jeg havde glemt eller ikke kendte til.
Når jeg skal bruge en ny tandbørste, køber jeg den, når jeg er ude og handle. alligevel var der 7 tandbørster og 6 uåbnede tandpasta ude på mit badeværelse (og jeg bor kun én person). Jeg fandt en ubrugt ”air chair” i et skab, 6 flaske ekstra shampoo (udover det lager jeg VIDSTE jeg havde), og alt muligt tingel tangel som 4 linealer (jeg bruger kun målebånd), osv. Osv. – det løb hurtigt op!

7. Jeg har (næsten) altid foldet mit tøj ’forkert’!
Kender du overskriften ”*normal hverdagsting* har du altid gjort forkert!” –  Meget dramatisk, men her, har jeg faktisk lært en lektie. Det har givet et virkelig godt overblik OG sparet plads i kommoden… Faktisk har jeg kun behov for halvdelen af pladsen jeg brugte før, også selvom jeg proppet flere items der før hang på bøjler i skufferne. Det virkede ret langhåret i starten, at tøjet skulle kunne stå lodret, men med lidt øvelse og se teknikkerne via youtubevideoer, blev det en leg, og har aldrig haft så organiserede skuffer!

8. Der findes forskelige slags glæde
Der findes forskellige slags glæder, den første næsten øjeblikkelige forelskelse ”jeg kan ikke leve uden!” og den euforiske rus når jeg køber produktet, og så er der når tingen kommer med hjem, og alt bliver hverdag. Det er her tingen skal bringe ægte glæde! Jeg er blevet bedre til at genkende de forskellige slags glæder, hvilket betyder mindre impulsshopping og spørge mig selv ”Vil den VIRKELIG bringe mig glæde”. Men selvfølgelig kan følelser også ændre sig! Jeg kan se at det Nexttime vægur købte da jeg lige flyttede hjemmefra, som gjorte mig helt glad i låget, ikke betyder rigtig noget nu, og derfor trænger til at komme ud!

9. Hvad mine sande værdier er
I forlængelse af de forskellige slags glæder, har jeg kommet til virkelig at tænke over mine egne værdier og hvad der skabte værdi for mig. Jeg elskede min bogreoler, fyldt med mode og skønhedsbøger. Det så smukt ud, men alligevel var de fleste bøger nogle der har stået uåbnet i flere år, pga. de er læst, jeg er steget i ’niveauet’ eller manglende tid. Jeg sorterede 90 % ud! Det føles forkert, men bøgerne skabte ikke den værdi for mig som jeg vægtede højest. Men også de langt dybere – jo jeg elsker hudpleje og makeup, men er det 200 læbestifter der gør mig rigtig glad i hverdagen.

Update: Min gode veninde der levede i kaos (jeg har blandt andet fundet en urtekniv på hendes badeværelse), fik bogen i fødselsdagsgave, og fortalte kort efter, at det var en af de bedste gaver hun nogensinde har fået. Jeg kan varmt anbefale at låne eller købe Magisk Oprydning.

7 kommentarer

 • Tillykke med oprydningen! Jeg er stor fan af KonMari og flittig læser af din blog, så når de to ting mødes bringer det i hvert fald mig glæde!

  En af de største ting, metoden har lært mig, er faktisk fra hendes anden bog (jeg ved ikke, om den er udkommet på dansk), og handler netop om bøger: ” vær den person, der har gemt netop disse bøger”, skriver hun, og det synes jeg også passer på andre ting. Man får et klart billede af sin egen identitet ud fra et princip om glæde: Det er da fantastisk!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Skabsdiva

   Tak Anna! 😀
   Det var en læser der fortalte min om bogen (måske dig?), men har i hvert fald ikke finde hverken kommentaren/mailen med det nu. Men den bog har virkelig ændret mit liv, hvor meget jeg egentligt hader at indrømme det! 😀 Og det er et virkelig fint citat, som er så rigtigt! Jeg skal i hvert fald snart få fat i Spark Joy!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Maria Degn Jensen

  Hej, har du et nogle forslag til kategorier man kan bruge?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Skabsdiva

   Jeg har kategorier plus lavet en stor liste med konomo til printi min blogserie om Konmari, der starter her. 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jeg har aldrig hørt om KonMari før, men er klart blevet interesseret! Tak for at oplyse om det 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Skabsdiva

   Det var så lidt. 🙂 Har fået flere henvendelser fra læsere, der har opnået gode resultater efter at have prøvet. Kan kun anbefale. (y)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • OMG jeg er den dårligste til at rydde!! Tak for disse råd, det skal jeg helt sikkert prøve 🙂 Så bliver mor og far nok også lidt gladere ;D

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Har du læst dette?

TBS Almond Milk & Honey til følsom hud + Vind serien!