Hvad jeg venter på...

lækreste græskartærte og min besættelse af pumkin pie spice

bedste nemmeste græskertærte pumpkin pie

Siden jeg sidste efterår ikke nåde at få smagt Starbucks Pumpkin Pie Spice Latte, og fandt ud af hvor vilde amerikanske kvinder var med pumpkin pie spice, blev jeg virkelig besat omkring pumpkin pie spice. Amerikansk efterår er bare så meget federe!

  1. De har bedre vejr (mange stater i hvert fald)
  2. De har halloween og thanksgiving
  3. De har mange efterårs madtraditioner (fx. pumpkin pie)
  4. Black friday.

Jeg hader efteråret (jeg bliver meget påvirket at mørket) og i år vil jeg gøre den mere hyggelig og ikke så nedslående, så jeg har lavet en efterårs bucketlist (som måske kommer på bloggen senere). Nogle af tingene indeholder efterårs bagværk – som pumpkin pie, og derfor kunne jeg ikke dy mig for at købe næsten et halvt kilo pumpkin pie spice fra iHerb, som om jeg nogensinde når at få det brugt, men min besættelse skulle tilfredsstilles! Det er også muligt at nøjes med 54 g pumpkin pie spice. 😉 – eller lav det selv. Meeeen… narh!

Jeg har brugt den i flere opskrifter allerede, bl.a. ovenpå min morgenmad, i en lækker efterårssmoothie (æble, banan og blomme, bær og pumpkin pie spice), bananbrød og vil også prøve i vafler snart.

Men ikke destro mindre, fik jeg endelig prøvet at lave en pumpkin pie, som i sig selv ser super kedelig og ret grim ud. Mine forventninger var ikke høje,  men da jeg endelig smagte den sammen med min madkritiske familie, var vi alle ret begejstrede. Jeg har stadig en lille rest pumpkin pie i køleskabet, men planlægger allerede den næste, da den virkelig smager virkelig godt af hyggeligt efterår – hvis man kan forklare smagen af en sæson? Smagen af jul – smagen af efterår.. joooo.

Nu til opskriften.

Der kan godt bruges andre slags græskar, men moskusgræsker eller hokkaido græskar anbefales med deres mere faste konsistens (hokkaido giver så også den flotteste farve, til en ellers grim kage).

1 medium hokkaido græskar

250 g hvedemel
70 g flormelis (kan bruges almindelig sukker)
125 blødt smør
½ tsk salt
1 æg

en dåse kondenseret mælk
200 g sukker
1½ tsk pumpkin pie spice* (eller ca. 1/4 tsk stødt muskat, 1/4 tsk stødt ingefær og 3/4 tsk stødt kanel)
1 æg

Serveres med: Flødeskum og evt. pyntes med pumpkin spice og/eller pekannødder

Græskarpurre
Tænd ovnen til 175 grader. Skær græskaret over og skrab kernerne ud (kan evt. gemmes til ristede græskarkerner, der er virkelig sunde). Skær græskarret ud i større både og læg dem på en beklædt badeplade og tildæk stykkerne med sølvpapir. Bag græskaret i ovnen i ca. 1-1½ time, indtil græskaret er mørt (plik lidt med en gaffel undervejs). Lad dem køle lidt ned.

Når det er kølet lidt ned, skraber du græskarkødet af skallen og lægger det i en skål. hvor du moser det med en gaffel, stavblender eller giver den en tur i en food processor. Til opskriften skal der bruges ca. 425-450 g græskarpurre. Det resterende kan gemmes i en lukket beholder i køleskabet i op til 3 dage eller i fryseren i op til et år!

Græskartærte
Bland smør, mel, salt og flormelis med hænderne til en ensartet tør smuldret masse. Slå ægget ud og ælt let (hvis du ælter for meget, bliver dejen hård i stedet for sprød).  Tip: vask hænderne når dejen er ved at være klar, for at undgå at der falder en masse smulder af dejen.  Lav dejen til en flad bolle og pak den ind i film eller en frysepose, og lad den hvile i køleskabet i en halv time.

Tænd ovnen til 175 grader varmluft. Tag dejen ud af køleskabet og æltes let (igen – ikke for meget). Drys mel på bordet og ælt dejen ud. Jeg løfter eller vender dejen hele tiden, for at undgå at den sætter sig fast til kagerulle eller bordet. Når dejen er ca. 3-4 mm tyk, lægges den i en tærteform (ca. 25 cm i diameter). Sørg for at dejen kommer helt ud i kanterne. Prik bunden med en gaffel og fjern overskydende dej med at rulle kagerullen over kanterne eller brug en kniv.

425-450 g græskarpurre blandes sammen med kondenseret mælk, sukker, æg og krydderier til en ensartet masse, som hældes i den dejbeklædte tærteform. Bag tærten 30-40 minutter, og lad den køle af inden den spises.

Den er virkelig lækker sammen med flødeskum, og den går sikkert helt fantastisk sammen med pekannødder. Den kan selvfølgelig komme ind i græskarmassen, men synes det er synd for konsistensen.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Har du læst dette?

Hvad jeg venter på...