Depend sommer kollektion 2012

Hvorfor bliver jeg ikke lige så brun som andre?

Jeg er selv en af de blege, der næsten ligemeget hvad jeg gør, ikke kan blive brun. En dag til solrig karneval, og alle mine venner fik flot brun farve, der hvor kostumet ikke dækkede (kan i øvrigt give sjove mønstre), men jeg lignede stadig en der ikke var kommet ud fra mit vinterhi. Besvarelse af hvorfor nogle af os, har svære ved at modtage farve, er lidt kompliceret, men prøver at svare på spørgsmålet så brugervenligt som muligt, selvom jeg er nød til at skrive lige om hudens anatomi – med fokus på melanocytterne.

Du har nok lagt mærke til at folk har forskellige hudtoner

Hudtonerne kommer af en sammensætning af de 3 pigmenter vi har i huden; karoten, hæmoglobin og melanin.

Karoten er et rød-gult farvestof der også findes i bl.a. gulerødder. Det gør også at du kan få et orange skær i huden ved at spise mange gulerødder eller vitamin med karoten – mere om det senere.
Hæmoglobin er et rødt farvestof fra blodet ,som giver huden en lyserød farve.
Melanin er det stof der giver os den brune farve og skabes i melaninproducerede celler som hedder melanocytter, som ligger i epidermis (overhuden).  Det er forskelligt hvor høj melaninproduktion folk har, men det er dét der giver personer en naturlig mørk glød. Hvis din hud ikke producere melanin, vil du have den genetiske lidelse, albino.

Melanocytters funktion er at beskytte huden og opsuge nogle af solens farlige UV-stråler. Ved udsættelse af UV-lys (bare 10 min er nok), begynder melanocytterne at producere melanin, som føres ind i de omkringliggende celler, som trækker sig op mod hudens overflade, for at beskytte de underliggende celler mod skader.  Disse celler bliver ’slidt’ med tiden, som du vil se, når din hårdtarbejdede tan begynder at forsvinde.

Melaninen giver aldrig fuld beskyttelse mod solens UV-stråler, men det er for at være beskyttet bedre mod hudens stråler, at personer tæt på ækvator er meget mørkere i huden end os nordpå, for at være bedre beskyttet mod solens stråler. Det betyder så også, at mørkere hudtyper producere D-vitamin op til 6 gange langsommere, end de lysere hudtyper.

LÆS OGSÅ | Undgå klisteret solcreme på kroppen

Når du så har svært ved at blive brun, skyldes det at hudens naturlige melaninproduktion er meget lav. Der kan ske forandringer i ens melaninproduktion så du har nemmere ved at opnå farve, ved at blive påvirket af UV-stråler over flere år. Samtidig gælder det om at skabe de bedste betingelser, ved at have en sund og fugtmættet hud. Brug scrubs, der fjerner de døde hudceller, som også i sig selv giver huden en flot glød, men også bedre preppet for fugtgivende cremer. En tør hud, har nemmere ved at blive solskoldet.

Når du prøver at blive brun (som jeg næsten går ud fra, når du læser det her indlæg), så gælder det om at passe på, og ikke skippe solbeskyttelse. Noget du aldrig bør gå på kompromis med!  Melanocyttersom er nemlig også cellerne der kan udvikle sig til modermærkekræft, som vi i Danmark døjer meget med, da vi nærmest tilbeder solens stråler, uden omtanke.. Vi ældes heller ikke så pænt af samme grund, da solen er en af de værste synder med for tidlige rynker.

Kan beta-caroten eller kosttilskud gøre min hud brun?

Der er rigtig mange, der sælger kosttilskud eller cremer der påstår at give huden farve. Vær dog ekstrem varsom, da det er nemt at sælge folks drømme. Det betyder vi nemt falder i, og bruger mange penge på kosttilskud der lover en hel masse… Jeg har selv været der, flere gange! De fleste kosttilskud indeholder beta-caroten (karoten), som giver os i stedet den gul-røde kulør, og ikke den brune melaninhud vi sukker efter (melanin). Men selvfølgelig, er der folk der synes at se mere gulorange ud, er det samme som at få en tan.

Karoten er kun et farvestof, og har ikke nogen virkning på kroppens celler eller booster melaninproduktionen. Men du kan altså få farve, men nok ikke den du ønsker. Der findes nu nuværende tidspunkt ikke nogen produkter (jeg er ked af at skuffe dig), med dokumenteret virkning på melaninproduktionen, du kan købe. Det eneste stof der har dokumenteret effekt, er hydrokinon, som kun anvendes af hudlæger til behandling af sygdomme.

LÆS OGSÅ | Bedste tip til bare lår der gnider mod hinanden i varmen

5 kommentarer

 • Anonymous

  Tak for et godt indlæg 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anonym

  Tak for et godt indlæg 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jeg er glad for at du kan lide det 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Meget informativt, mange tak:)

  Ved du hvordan man kan regulere selv sin egen melanin niveau? Tænker på om man skal spise flere Gulleroder osv…:)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • At være mere ude i solen, det provokere huden til at producere mere, men det tager lang lang tid.

  Min mor kunne først blive brun efter en interrail tur og en tur til Afrika.

  Jeg selv blev voldsomt(!) forbrændt på hele kroppen sidste år – bruger det mod vinterdepri – og i år får jeg meget lettere farve end f.eks. sidste år, selvom jeg stadig ikke bliver 'brun'.

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Har du læst dette?

Depend sommer kollektion 2012