8 skønne strik på min ønskeliste

Hvilken ebogslæser skal du vælge? Brugeroplevelse af Kindle Paperwhite og Pocketbook Touch Lux 3

I sommerferien var jeg ekstremt uheldig at ødelægge min Pocketbook, min ebogslæser, som man næsten altid kunne finde med mig i tasken. Jeg valgte i stedet at prøve Amazons egen ebogslæser, Kindle, da det betød nemmere adgang til en masse billige (engelske) e-bøger. Men det har ikke været ren lykke at skifte fra Pocketbook til Kindle, og jeg har ærlig talt svært ved at sige hvilken der er min favorit. Nu er det her ikke en nørdet og teknisk sammenligning, men baseret min egen brugeroplevelse – for jeg elsker min(e) ebogslæsere…

Køb af bøger

Jeg starter med noget så overordnet som køb af bøger, da jeg allerede ved at nogle vil drage deres valg ud fra mulighederne, eller besværet.

Kindle kan kun tage deres eget format, og alle andre bøger skal formateres i et 3. parts program, for at du kan læse dem. Det er allerede lidt af et minus, da de fleste ebøger du finder på webshops er ePub format. Derudover er der nogle bøger der har DRM-beskyttelse, der betyder de slet ikke kan formateres så Kindle kan læse dem. De bøger jeg har formateret til min Kindle, kan jeg heller ikke se sidetal på, hvilket jeg synes er grænseløst irriterende, og som kun ser ud til at fungere korrekt med Amazon-bøgerne. Til gengæld har kan du købe bøger på Amazon, hvor der ofte er nogle gode deals, hvis du er interesseret i engelske bøger.

Pocketbook er nok den ebogslæser der kan tages flest formater, så det er nemt at købe og sætte nye bøger ind. Den kan dog ikke tage Amazons kindlebøger, og jeg har endnu ikke haft held til at komme udenom DRM-beskyttelsen, trods flere forsøg.

General læsevenlighed

På begge udgaver kan man ændre en masse forskellige indstillinger i skriftstørrelse, skrifttyper, linjeafstand med videre. Pocketbook har en del flere forskellige skriftstørrelser, men det virker også meget overflødeligt. Det er også muligt at ændre baggrundslyset, som er utroligt vigtigt ved de her to modeller, da det udseendemæssigt minder om en bog – men du kan alligevel læse i mørke, eller ude i solen uden at det genere øjnene. Her er Kindle så en klar vinder, fordi den har flere lysindstillinger, nemmere at indstille og den kan blive meget lav, hvilket er en fordel hvis du læser i mørket.

Som nævnt før, er det kun på Kindles egen bøger at du kan få sidetal, hvilket jeg synes er et stort minus. Til gengæld er der både engelsk ordbog, Wikipedia og oversæt du kan bruge til ord du ikke forstår eller vil have forklaret, som er nem at bruge. Og jeg skal være ærlig at sige, at jeg ikke rigtigt husker hvad der var muligt på Pocketbook. Jeg mener der var ordbog, men Wikipedia og mulighed for oversæt, var der vidst ikke.

Anden brugervenlighed

Pocketbook Touch Lux 3 en glimmerne ”boghylde” som kan sorteres efter titel, forfatter, genre med videre. Det gør det nemt at finde den bog du leder efter, specielt når du begynder at have mange. Derudover er batteritiden ekstremt god, det er ca. 1 måneds brug – så med andre ord, kan der gå evigheder imellem at opladning er nødvendigt. Touchskærmen er desværre så ikke vildt præcis.

Touchskærmen er til gengæld meget mere præcis på Kindle, men den har ingen ordentligt boghylde (som jeg virkelig h-a-d-e-r, og har en stor betydning for mig, da med over 100 bøger bliver uoverskueligt). Du kan sortere efter dokumenttype, titel og forfatter og så ikke så meget mere. Batteriet er også en smule dårligere, så den skal oplades med nogle ugers mellemrum, det er dog også en lille ting, da det ikke har særlig stor betydning i hverdagen.

Andre lækre ting der er værd at overveje

Med Pocketbook Touch Lux 3 får du med den en masse gratis (engelske) bøger. Der er lidt af alle genre, men fælles for dem alle er, at de er klassikere. Derudover har de en række minispil som suduko og skak.

Det bedste valg?

Med hvad jeg ved i dag, ville jeg nok købe Pocketbook Touch Lux igen, en anden gang. Jeg synes det er rigtig fedt med nem adgang til Kindle-bøger og lysindstillingerne er bedre (og af stor betydning), men så er det som om, for mig, at Pocketbook overhaler Kindle på alle andre punkter. Jeg har set at der er kommet en ny Pocketbook Touch Lux 4, og håber lidt af lysindstillingerne er bedre dér.

Jeg er dog stadig utrolig glad for min Kindle, og har ikke planer om at udskifte den trods det føles lidt som en nedgradering.

Hvis du er interesseret i en af eBogslæserne kan du købe dem her

Pocketbook Touch Lux 3 i grå eller guld (har ikke kunne finde hvid mere)
Kindle Paperwhite 7. generation

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Har du læst dette?

8 skønne strik på min ønskeliste