EBay Fund #113 Koreansk Makeup

Part 3: Ryd op med KonMari – Bøger og papir

konmari-boeger-og-papirHvis du ikke har læst første indlæg, anbefaler jeg at du starter med Part 1: Ryd op en gang for alle med KonMari.

Næste step er at sortere i bøger og papir. Bøgerne er først, og det kan være rigtig rigtig svært.. Men omvendt var det også bøgerne, der virkelig fik mine øjne op for Konmari, da min bogelskende veninde der, fra den ene dag til den anden, havde skilt sig af med nok omkring 200 bøger – noget jeg aldrig ville have drømt om at hun kunne! Jeg har selv samlet på modebøger og skønhedsbøger gennem mange år, og de gjorde mig glad – troede jeg – indtil jeg konmari’ede dem.

Ligesom da du sorterede tøjet, starter du med at sætte alle bøgerne ned på gulvet. Har du rigtig mange, kan du dele dem ind i flere underkategorier:

boeger-sortering

Når du tager hver enken bog op og spørger dig som om bogen gør dig glad, må du ikke begynde at åbne op og læse i dem (kom jeg til – dumt!), da det virkelig slører din dømmekraft og det så hurtigt mere handler om, om du synes “du har brug for den”, hvilket pludselig bliver et spørgsmål om sikkerhed og hurtigt urealistisk.

Da jeg gennemgik min efterhånden store samlingen af beauty og modebøger, lærte jeg, at jeg var glad for min samling, men mange af bøgerne betød ikke så meget for mig mere, jeg var vokset fra dem og mit fokus var blevet meget mere specifik – og det var helt okay. Jeg accepterede at de enkelte bøger engang gjorde mig glad og nu var det tid at sige farvel – uden dårlig samvittighed. – Eller, jeg har faktisk flere til salg nu (f.eks. alle på første billede undtagen modeleksikonnet) – hvis du har interesse i mode eller beautybøger, sælger jeg dem billigt til en der vil få glæde af dem. 🙂

Bøger der aldrig er blevet læst (færdigt)

Bøger du er gået i stå med, eller har haft i flere måneder, men ikke engang har åbnet endnu, skal du virkelig overveje at smide ud, selvom det kan være svært. Hvis du gik i stå i en bog, er der nok en god grund til det, så lad være med at spilde din tid med at tvangslæse en bog, du ikke har lyst til. Det samme med de uåbnede bøger… ”Engang” eller ”Når jeg får tid” er dårlige undskyldninger, som jeg også selv kom med… Men hvis jeg skilder mig af med en bog jeg senere gerne vil læse, skal min lyst enten få mig til at købe den igen, eller også kan jeg låne den gratis på biblioteket.

Tip: Synes du ikke dit lokale bibliotek har stort nok udvalg? Bestil bøger til dit lokale bibliotek på bibliotek.dk, hvor du kan finde bøger fra alle biblioteker i Danmark. Jeg bruger det selv rigtig ofte, da jeg ofte undgår lang reserveringskø og kan låne specielle titler.

Papir

Tommelfingerreglen er; alt skal væk! Det lyder ret ekstremt, men hvor meget papir giver dig glæde? Og rigtig meget bliver desværre beholdt unødvendigt. I Marie Kondos bog skriver hun om hvordan hendes klienter der har en kasse bare med brugsanvisninger – sådan én indrømmer jeg at jeg havde! Blev helt flov da jeg læste det – alt røg ud uden at blive kigget nærmere på.

Hendes anbefaling – som giver virkelig god mening – er at smide alt ud der ikke hører til en af følgende:

papir-gemmes

Papir med affektionsværdi (gamle breve, kort med videre), gemmes i en kasse for sig, sammen med alt andet der har en sentimental værdi, da det er det der bliver sorteret til allersidst (part 5).

Alle papirer der eksistere i hjemmet skal ud på gulvet og sorteres i de tre kategorier, ud eller puttes i kassen med sentimentale værdier.
Når du er færdig, så opbevar tingene efter om det er noget der skal gemmes eller skal gøres noget ved.

Papir der skal gøres noget ved: Skal samles ét sted, så de ikke er i hele huset, find noget der fungere for dig, om det så er en brevholder, papirbakke eller andet – og så gå efter at få tingene ordnet, så den står tom!

Ting der skal gemmes: Opbevar dem i sjældent brugte og hyppigt brugte.

Hyppigt brugte: F.eks. uddannelsesskema, oversigter og andet praktisk, som du kigger i igen og igen. Sæt dem ind i et ringbind eller i en anden løsning, så de er nemme at finde frem og læse. Pas på at denne bunke ikke bliver for stor (og smid ud løbende, når de ikke skal bruges mere).

Sjældent brugte: F.eks. lejekontrakter, forsikringspapir, fødselsattest, vaccinationskort, uddannelsesbeviser m.v. Lad være med at bruge en masse energi på at sortere dem, men opbevar dem samlet. Det er så sjældent du har brug or dem, at det er spild af tid. Jeg har mine opbevaret i tidsskriftsamlere fra IKEA.

Tips til papir

  • Materialer for gamle kurser, som du ikke bruger mere, skal ud. Ligesom med bøgerne, hvis du tænker du ”engang” eller ”når du får tid” vil læse dem igennem igen, sker det nok ikke.
  • Garantibeviser har jeg i en plastlomme i min tidsskriftsmaler fra IKEA, så den er nem at spotte blandt de andre papirer i ”sjældent brugte” papirer. Plastlommen kigger jeg igennem max én gang om året, eller når jeg skal bruge et garantibevis, hvor jeg passende kan smide garantibeviser der er udløbet ud.

Her er alle post i denne serie og hvornår de bliver udgivet

Part 1: Ryd op en gang for alle med KonMari
Part 2: Ryd op med KonMari – Tøj og tilbehør
Part 3: Ryd op med KonMari – Bøger og papir
Part 4: Ryd op med KonMari – Komono
Part 5: Ryd op med KonMari – Sentimentale ting
Tillæg: KonMari Din Computer og Digitale Liv
Tillæg: Hvordan KonMari gav mig en bedre økonomi

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Har du læst dette?

EBay Fund #113 Koreansk Makeup