Ny blogserie: Ryd op en gang for alle med KonMari

Part 2: Ryd op med KonMari – Tøj og tilbehør

{ indlægget indeholder reklamelinks }

part-to-ryd-op-med-konmariHvis du ikke har læst første indlæg, anbefaler jeg at du starter med Part 1: Ryd op en gang for alle med KonMari.

Ved Konmari er det nemmeste at starte med tøj og tilbehør, da der ofte er mange helt praktiske spørgsmål du kan stille dig selv, inden du spørger – gør det mig glad?

Start evt. med at finde ud af hvilke underkategorier dit tøj og tilbehør skal deles ind under, for at skabe et system, og få arbejdet i mindre bidder – så du virkelig kan se at der sker fremskridt. Du kan inddele dine underkategorier sådan som du vil, men her får du oversigten over dem jeg inddelte mine i. Har du f.eks. ekstremt mange underdele, kan du jo også inddele i jeans, bukser, nederdele og shorts eller hvad du nu finder passende.

konmari-toejNår du skal i gang med en kategori, så find ALT indenfor den kategori, også vintertøjet eller bikinien der ligger pakket ned et helt andet sted, og lig det i en stor bunke. Når du har fundet alt du mindes at have, så tænk dig godt om, om du har glemt noget. Marie Kondo skrev, at hvis man har glemt noget, giver det ikke en glæde og derfor skal det ryge ud – brug det på dig selv ved at stille det ultimatum. Det er en ret god regel.

Når alt tøjet er samlet, kan det hele virke ret overvældende når man rent faktisk ser HVOR meget man egentligt ejer. Mit tip er derfor at så stare med items der ikke passer til årstiden, for at man har en lidt større subjektiv distance til tøjet og derfor nemmere at virkelig mærke efter.

Derefter begynder du med et stykke tøj ad gangen, som du tager op og stiller dig selv nogle af de her spørgsmål (kan du svare nej – er det ud):

toej-spoergsmaal

Men også være ærlig overfor dig selv – hvornår har du sidst gået med den? Her kan være mange gode undskyldninger – f.eks. “skal bare bare lige finde det rigtige bælte dertil” eller andet, men hvis du virkelig var glad for tøjet, havde du nok fundet det bælte for længst!

Du kommer til at kassere en masse (ifølge Kondos erfaring har man kun 1/3 – ¼ tilbage!), og det føles sikkert lidt utrygt, men du beholder kun det tøj du er glad for og den mængde du har behov for.

Hyggetøj

En rigtig fin pointe går ud på at undgå at degradere tøj til hyggetøj. Hvis man har svært ved at skille sig af med sit tøj, kan denne bunke hurtig bliver stor. Derfor er hyggetøj/hjemmetøj, tøj, som er køb til formålet, som er rart at have på og som giver dig glæde. Jeg havde en del toppe der var forvaskede, som jeg bare brugte derhjemme. Nu er de smidt ud og udskiftet til flot hyggetøj – udover mine jiu-jitsu bukser, som jeg elsker at have på. har købt nye jiu-jitsu igen og igen, selvom det er 15 år siden jeg gik til jiu-jistu. Tænk over om slidt og grimt hyggetøj gør for din selvfølelse. Hjemmet er der du skal føle dig bedst tilpas, og hvis slidt, forvasket tøj ikke gør noget godt ved din selvfølelse (selvom det er behageligt at have på), gør det ikke noget godt for dig.

konmari-toejskuffe

Fold og opbevar vertikalt

Først når en kategori/underkategori er færdigsorteret , må man begynde at lægge tingene på plads, som nævnt i Magisk Oprydning, er det bedst at have tingene indenfor samme kategori samlet ét sted, så du altid har overblik. Men det kan føles ret svært engang imellem, specielt når tøj fylder…

Inden vi går videre, vil jeg fortælle at jeg synes det virkede meget langhåret i starten (helt ærligt, der bliver beskrevet hvordan man healer tøjet!),  og i starten gjorde jeg det heller ikke, men da jeg endelig prøvede – sparede  jeg rigtig rigtig meget plads! Fra at have tøj i to kommoder og et skab, har jeg nu ikke brug for den ene kommode… Det handler om at holde tøjet ”på den rigtige måde”, hvor kvalm det end lyder! En skuffe jeg før kun brugte til bukser, er nu blevet plads til både nederdele, nogle kjoler og sportstøj. Wauw!

Ved at folde tøjet og opbevare vertikalt, bruges der mindre plads end hvis tøjet hænger på bøjle, men giver det lige så godt overblik over tøjet, som hvis det var på bøjle.

Det er ret svært at skrive sig ud af foldningen, så vil i stedet opfordre til at se nogle af de mange konmarie folding methods på youtube.  Med lidt øvelse, går det lige så hurtigt at holde tøjet, som normalt, når man får lært tricksene. Og husk nu på, at de her viser hvordan man folder tøjet langsomt, jeg tror jeg er blevet hurtigere til at folde tøj end før, efter jeg har lært trickene!

Disclaimer: Jeg har først indenfor den sidste begyndt at folde at golde mine strømper tøj KonMari-way, men folder altså stadig ikke mit undertøj! (opdatering: Jeg er begyndt at folde mit undertøj, og jeg elsker det!)

Finder du sentimentale ting? 

Sentimentale ting som billeder, breve, dagbøger og andre minder, kan ligge over alt i dit hjem. Du vil sikkert falde over dem løbende mens du er i gang med at rydde op. Hvis du finder noget, så saml alt i en kasse, som du sortere til aller aller sidst i KonMari-oprydningen. Dette gælder for alle minder, du løbende finder i de andre kategorier.

Tips til opbevaring

  • Brug kasser til at opbavare og organisere nede i skufferne. Du kan enten købe nogle til formålet – f.eks. disse fra IKEA, eller brug gamle skokasser eller lignende – her er Goodiebox kasserne geniale til f.eks. strømpebukser, strømper og tilbehør.
  • Hvis du ikke ikke bruger dine tasker som udsmykning, så gem taskerne indeni hinanden. Det spare plads og holder formen.
  • Når du hænger noget i dit klædeskab, så brug reglen ”stiger op mod højre”, da når vi ser ting fra ventre mod højre (som er den vestlige læseretning), så start med de tunge og kraftige ting som frakker, jakker og ting i mørke farver til at blive kortere, tyndere matierale og lyse farver. Det skulle have have en lettende effekt på én.

Her er alle post i denne serie og hvornår de bliver udgivet

Part 1: Ryd op en gang for alle med KonMari
Part 2: Ryd op med KonMari – Tøj og tilbehør
Part 3: Ryd op med KonMari – Bøger og papir
Part 4: Ryd op med KonMari – Komono
Part 5: Ryd op med KonMari – Sentimentale ting
Tillæg: KonMari Din Computer og Digitale Liv
Tillæg: Hvordan KonMari gav mig en bedre økonomi

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Har du læst dette?

Ny blogserie: Ryd op en gang for alle med KonMari