Nyt til mig; Versace Yellow Diamond

Ordblindhed – min historie

wood-cube-491720_640_zps0qleu5qaEt typisk tips til at blive en god blogger, er at læse sin tekst igennem og rette for stave og grammatikfejl, og derfor er det nok lidt utraditionelt at jeg er en ordblind blogger. Faktisk er jeg på papirerne så ordblind, at dér jeg var blevet testet, synes det var utroligt at jeg var kommet ind på HTX i sin tid – jeg starter på min kandidat i næste uge, så jeg har vel kompenseret for det på nogle punkter alligevel. 😉

Jeg undskylder at den er blevet lidt lang og måske lidt rodet, men tror dette er første gang i de 6-7 år jeg har kendt til min ordblindhed, at jeg rigtigt prøver at sætte ord på mit forløb.

Sådan fik jeg diagnosen
Jeg har haft store sprogvanskeligheder som lille – kan stadig mærkes, når jeg er nervøs eller vred, så gik til talepædagog allerede i børnehaven – som i dag, allerede kan være et symptom på ordblindhed. Da jeg kom i skole havde jeg så også læse- og stavevanskeligheder, hvor jeg gik til ekstratimer i dansk i de små klasser – ikke at det var noget der nødvendigvis betød jeg var ordblind. Jeg husker at min far en dag sagde til mig, at han havde drømt at jeg kunne læse alle ord på skiltene vi kørte forbi. Jeg var grædefærdig, da jeg tænkte, at det aldrig kom til at ske, men så lærte jeg Harry Potter bøgerne at kende, og der startede mine læselyst! Stave og læsevanskelighederne blev ’glemt’, jeg var ikke den bedste, og sprogfagene var noget lort – diktat giver mig stadig mareridt! Men jeg kom videre i med uddannelse uden større problemer.

Min 4 år yngre søster var i mellemtiden testet ordblind og talblind, og da jeg som 18-19 årig skulle køre hende til et foredrag omkring ordblinhed på videregående uddannelse, var jeg med inde og høre. Jeg sad ret fraværende og fulgte ikke rigtig med, indtil foredragsholderen snakkede om symptomer for ordblindhed. Ikke de kendte ’stave/læse problemer’, hvor jeg bare sad og tænkte; Dét kender jeg og dét kender jeg… Efterfølgende kontaktede jeg så min studievejleder på HTX og fortalte om min mistanke, og der blev bestilt en ordblindetest, som jeg udførte på en computer. Kort efter modtog jeg et brev hvor der stod at jeg var ordblind… Hvilket var meget frustrerende, da der ikke stod mere end dét, og efterlod mig mange spørgsmål, samtidig med at den faktisk gav mig nogle identitetsproblemer, da jeg allerede synes jeg kæmpede meget med min angst.

Heldig som jeg var, var der faktisk ret mange i min HTX klasse, der var ordblind, hvor en havde fået en mere udførlig test, på et taleinstitut (i dag er der nogle andre test, og stedet har også flyttet fra taleinstituttet, så kan ikke rigtigt sammenlignes). Jeg kontaktede dem omkring min frustration over at blive ’stemplet’ ordblind, uden at vide mere og hvad det gik ud på. Sagen er nemlig det, at ordblindhed kan være mange ting og i mange grader. Jeg kom over på taleinstituttet, hvor jeg skulle tage en test beregnet til videregående uddannelser, da de er meget mere grundige. Det var klassisk diktat, oplæsning af alm. Ord og ’vrøvleord’ osv. Faktisk klarede jeg en del test over forventning, og bl.a. diktat var der ord, som man ikke forventede at en gymnasiestuderende kunne stave rigtigt, som jeg kom igennem med. Men så fik jeg testen, der faktisk fik mig til at tude af frustration! Den handlede om at der var tre bogstavssammensætning, hvor den (åbenbart) skulle lyde som et ord man kender (SOM OM!?!) – faktisk har jeg fundet den her. Så vidst jeg husker havde jeg 5 minutter til at finde 38 rigtige ord…. Ham der skulle lave testen, kunne for første gang se, at jeg virkelig havde problemer, og gav mig faktisk ekstra tid. Efter omkring 30 minutter eller sådan, havde jeg lavet 36 – hvor kun 10 var rigtige. Selvfølgelig var der mange delopgaver, som jeg ikke husker. Men min resultatet test viste sig at jeg har flere læser og stave problemer, specielt ved ’fremmedord’, hvilket kunne tyde på at jeg afkodede ord jeg kendte som billeder, som at jeg ikke rigtigt stavede dem, men gengav dem. Fx skal jeg stave rigtigt første gang, da jeg aldrig ville kunne se en stavefejl bagefter. Eller; de vokaler som plejer at være er så nemme, er min store svaghed, jeg er vokal ordblind! Jeg bytter om på flere vokaler, fx a og e, o og i osv. Det gør det specielt svært, da mange ordblindeprogrammer prøver at finde de rigtige ord via vokaler. Haha! Her er google min ven!

Jeg fik bevilliget en masse hjælp bagefter, bl.a. en SPS pakke (eller IT rygsæk), der indeholder en masse gejl, bl.a. bærbar, printer, scanner, scannerpen, diktafon m.v. udover mulighed for ekstra tid til eksamen, en støtteperson og mulighed for at bruge e17.dk, med gratis e- og lydbøger til ordblinde. I love it!

Jeg fik fortalt, at mange først opdager deres ordblindhed når de kommer på videregående uddannelser, da teksternes komplicitet og nye ord gør, at ordblinde aldrig kan nå at lære dem hurtigt nok. Det tror jeg har hjulpet mig meget på universitetet og gjort at jeg ikke har droppet ud, når det har været svært, for jeg har problemer med at lære alle de mange sociologiske termer og videnskabsteoretiske ord.

Mig og ordblind blogging:
Da jeg startede bloggen, var kort efter jeg havde fået beskeden at jeg var ordblind. Jeg havde store problemer, med at opbygge selvtilliden til at skrive noget med risiko for stavefejl jeg ingen mulighed har for at se. Det er stadig noget der betyder meget for min blogging i dag, da jeg stadig har virkelig dårlig selvtillid over min skriftlige præsentation. Jeg prøver selv at sige til mig selv, at det er en del af mig, og hvis der er nogle sprognørder der ikke kan holde det ud, jamen, så skal de da heller ikke tvinges til at være mine læsere, men hold fast, hvor gør det nogle gange ondt. Jeg prøver dog at være et godt eksempel og opmuntre andre ordblinde til at blogge, da der også skal være plads til os. Jeg prøver da så vidt muligt at holde mine indlæg fejlfri, ved at skrive i word med stavekontrol, og når jeg har mulighed for det, få min kæreste til at læse igennem. 🙂

2 kommentarer

 • Pernille

  Inspirerende indlæg, må jeg sige og meget relevant for mig! 🙂
  Efter meget frustration i folkeskolen, hvor jeg ikke var den bedste til at stave og læste meget langsomt, blev jeg i gymnasiet testet ordblind. Det var med blandede følelser, for på den ene side var jeg “flov” over at være ordblind og tænkte, at jeg aldrig kunne blive til noget, men på den anden side var det også en lettelse. Nu vidste jeg hvorfor, jeg ikke havde lige let ved det med at læse, stave og forstå. Jeg blev overrasket over hvor meget hjælp, der var at hente og jeg fik en masse støtte af underviserne og heldigvis gik jeg i klasse med to andre ordblinde, så vi kunne være fælles om at have eksta timer osv.
  I dag har jeg første dag på uni, har du nogle tips til at begå sig som ordblind? Noget du har haft meget glæde af? Jeg er meget i tvivl om jeg skal fortælle mine medstuderende at jeg er ordblind – tænk hvis ingen gider danne læsegruppe med mig eller bare tænker, at jeg er totalt knald i låget?
  Jeg skal nemlig læse dansk, for jeg vil rigtigt gerne lære mere og grave dybere, i det her med ordblindhed.. Tænk nu hvis jeg kan hjælpe nogle unge mennesker en dag 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Malene

   Hvor er det stadig dejligt at høre, at der er nogle der har det præcist på samme måde som mig!

   Men jeg ved ikke om jeg kan give nogle direkte tips. Jeg tror det er meget individuelt. Men kan sige, at min bedste veninde, blev testet for ordblindhed på lærerseminariet, da jeg snakkede med hende om ‘symptomerne’ – hun er uddannet engelsklære i dag.
   Men… Sørg for at få dine studiebøger igennem E17 – du kan evt. have dem fysisk ved siden af (eller spare de penge), da de er super gode til skriftlige eksaminer, da du kan søge i teksterne. Jeg fortalte dem jeg var i gruppe med, at jeg var ordblind, og fortalte åbent om det. Jeg læser så på AAU hvor vi har projektarbejde, og jeg skal skrive en masse, men min gruppe(r) har været meget forstående. Samtidig har du også mulighed for en slags mentor på videregående uddannelser, som kan læse alt du har skrevet og rette det sproglige, hvis der er problemer. Dette både til skriftlige eksamener (hvor du har mulighed for ekstra tid, hvis du vil benytte dig af din mentor), men også dejligt ved projektarbejde – de må dog selvfølgelig kun se det du har skrevet.

   Hmmm hmmm hmm.. Måske kan jeg komme på noget mere senere.

   Og tillykke med studiestart. Uni er virkelig det fedeste jeg har oplevet indtil videre. 😀

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Har du læst dette?

Nyt til mig; Versace Yellow Diamond